Marketing

Tablety má mít už každý třetí. Co na to marketéři?

Ať to bude iPad, Kindle Fire nebo jakákoli jiná „tabulička“, počet tabletů na světě má prudce růst. Studie eMarketeru uvádí, že za tři roky má v USA používat tablet každý třetí obyvatel. Jak tato skutečnost ovlivní budoucnost marketingu?  

Z 13 miliónů tabletů v letošním roce jich má být 33,7 miliónů v roce letošním a 90 miliónů  v roce 2014. Studie se zaměřovala na skutečné užívání na rozdíl od počtu prodaných tabletů – eMarketer zjistil, že tablet si lidé v rodině často půjčují a že tak počet lidí tablet skutečně a aktivně užívajících je zhruba o polovinu vyšší než počty prodaných kusů. 

  Podobné tempo růstu, i když jako obvykle se zpožděním za USA, je v jiných prognózách připisováno i Evropě či jiným částem světa. Tablet je velice „chytlavé“ zařízení svou snadnou přenosností, snadným využíváním a velmi bohatou nabídkou levných aplikací zejména v oblasti zábavy a her. 

  Jestliže se například odhaduje počet tabletů v ČR na 50 – 100 000, což je půl až jedno procento populace, v USA se má letos dosáhnout 10% penetrace, tedy deset až dvacetkrát více než u nás. Při podobném tempu jako venku bychom tak mohli během tří let dosáhnout na půl miliónu až milión tabletů. 

  V čem se zřejmě bude USA od České republiky a Evropy vůbec lišit, je rozvržení jednotlivých značek tabletů. V Americe má i v příštích letech jasně dominovat iPad – historická obliba značky Apple je zde obrovská, pro iPad vychází obrovské množství časopisů, hudby i filmů šitých na míru Američanům, jakož i užitečných, informačních aplikací. 

  iPady tedy mají i v roce 2014 tvořit více než dvě třetiny všech tabletů používaných v USA. U nás bude zřejmě vyrovnanější souboj mezi iPady a tablety postavenými na Androidu, které budou celkově zřejmě levnější. 

  Co z toho vyplývá pro tvůrce webů a také eshopů, je rovněž jasné: buď mít své stránky dobře optimalizované pro použití v mobilních zařízeních obecně (tj. v chytrých telefonech a v tabletech), nebo, což platí asi pro větší eshopy, připravit vlastní nativní aplikace, které umožní ještě mnohem lépe využívat specifické (dotykové) ovládání na mobilních zařízeních. 

Zdroj: Netshoper.cz

Čtěte také

Žaluzie, rolety, markýzy
Rolety, markýzy, žaluzie a další stínění dodá www.climastyl.cz!