Finance

ČBA ekonomická prognóza

Prognóza ekonomického vývoje v letech 2011 a 2012 z dílny České bankovní asociace.

Hlavní body
» Oproti lednové prognóze jsou zaznamenány pouze malé změny v ekonomickém výhledu na r. 2011 a 2012.
» Prognózy zatím ale nezohledňují chystané daňové změny (neboť není známa jejich finální podoba) – za tohoto předpokladu nejsou očekávány výrazné proinflační tlaky.
» Největší nová rizika ve vnějším prostředí představují ceny komodit (a jejich nárůst), včetně růstu cen elektřiny, akcentovaný vývojem v poslední době.
» Očekává se poměrně výrazná změna měnové politiky v zahraničí, s dopadem na situaci u nás (úroveň sazeb a směnného kurzu). Ovšem její větší vliv je očekáván až v r. 2012.

Prognóza pro rok 2011
Pro r. 2011 byl oproti lednové prognóze nepatrně zvýšen odhad růstu reálného HDP na 1,9 % (což představuje zvýšení o 0,1 p.b, tj. v řádu statistické chyby). Hlavním motorem růstu bude i nadále vnější poptávka (odhad růstu eurozóny byl pro r. 2011 zvýšen na 1,6 %), jejíž pozitivní efekt se přelije i do oblasti investic. Přetrvávající poměrně vysoká nezaměstnanost a vliv očekávání možných daňových změn budou brzdit výraznější oživení v sektoru soukromé spotřeby (odhad růstu snížen z 0,7 % na 0,5 %). Zdá se také, že rozsah fiskální restrikce nebude tak výrazný, jak předpokládala lednová prognóza. Proto došlo ke zmírnění prognózovaného poklesu vládní spotřeby na -1,35 %.

V oblasti prognózy míry inflace nedošlo ke změnám (2,1 %) – nárůst cen komodit prozatím nepřináší výraznější proinflační tlaky a kompenzuje doposud nižší než očekávaný vývoj inflace. Česká koruna by měla pokračovat v mírně apreciačním trendu.

Pro r. 2011 je prognózován postupný růst úrokových sazeb, přičemž základní 2T Repo-sazba ČNB by měla v r. 2011 činit v průměru 1,0 % (což značí zvýšení oproti dnešnímu stavu). Tento růst bude nicméně pomalejší než růst v eurozóně (očekávaná průměrná úroveň základní měnověpolitické sazby ECB 1,35 % v r. 2011), kdy již první letošní rozhodnutí o růstu sazeb bylo přijato 7.4.2011. Koruna tedy bude vykazovat záporný úrokový diferenciál na měnově politických sazbách centrálních bank.

Nelepšící se vyhlídky trhu práce a vývoj v oblasti nesplácených úvěrů znamenají snížení odhadu růstu úvěru obyvatelstvu (na 8,4 % z 9,5 % v lednové prognóze), naopak v oblasti úvěrů nefinančním podnikům, mimo jiné s ohledem na lepší očekávaný vývoj investic, je prognózován rychlejší růst (3,4 % oproti 2 % ).

Mezi hlavní rizika prognózy na rok 2011 patří kromě obvyklých nejistot (vývoj vnější poptávky, směnného kurzu apod.):
» vývoj cen komodit (ty mohou jak zrychlit míru inflace, tak přes důchodový efekt zpomalit ekonomický růst) – včetně růstu cen energií (zvyšování cen elektřiny na evropských trzích v souvislosti s vývojem v Německu);
» velké nejasnosti panující kolem dalšího směřování klíčových reforem (to má dopad nejen na fiskální výhled, ale i na prediktabilitu dalšího ekonomického vývoje, což není pro rozvoj ekonomiky příznivé)
» v posledních dnech výrazně zvýšená politická nejistota – při dalším pokračování či vyhrocení problémů by tento faktor mohl hrát nemalou roli. Finanční trhy (a i jednotlivé ekonomické subjekty) totiž počítají s pokračováním reforem v ČR a jakékoliv přehodnocení tohoto předpokladu by mělo negativní dopady.

Prognóza pro rok 2012
Pro r. 2012 nejsou očekávány velké změny oproti lednovému výhledu. I nadále je – přes rostoucí nejistoty v některých oblastech – očekáván pomalý návrat růstu ekonomiky k potenciálnímu růstu. Prognóza růstu inflace (2,5 %) v zásadě zohledňuje pouze známé faktory. Plné zohlednění možných dopadů daňových změn bude součástí výhledu až po ujasnění jejich obsahu a rozsahu.

Prognózované zvýšení růstu HDP (3 %) souvisí s odezněním jednorázových efektů, brzdících růst v r. 2011 a také s relativně dobrou situací ve vnější poptávce (i přes mírné zhoršení predikce růstu eurozóny, které může reflektovat i důsledky fiskálních problémů v některých zemích).

Podstatnější změna je očekávána u měnové politiky. Další očekávané zvyšování sazeb v EMU zachová negativní úrokový diferenciál, ale tato část prognózy je zatížena zvýšenou nejistotou ohledně rozsahu celkového posunu hladiny sazeb a velikosti úrokového diferenciálu. Tempo růstu úvěrů do ekonomiky by se mělo zvýšit (na 8,4 %) s tím, že tempo růstu úvěrování podniků by se mělo více přiblížit tempu růstu úvěrů obyvatelstvu.

Pro r. 2012 se nejistoty (jak ekonomické, tak politické) dále zvyšují, což se může do výhledu promítat dále negativně. Také klíčová podmínka našeho růstu – příznivý vývoj v EU, resp. u našich hlavních obchodních partnerů, je zdrojem vyššího rizika kvůli ekonomicko-politickým důsledkům fiskální krize některých zemí Unie (a jejich šíření do dalších zemí).

O prognóze ČBA
Tato prognóza vznikla na základě příspěvků analytiků 7 členských bank ČBA: Vojtěch Benda (ING), Petr Dufek (ČSOB), Martin Lobotka (Česká spořitelna), Pavel Mertlík (Raiffeisenbank), Pavel Sobíšek (UniCredit), Jaromír Šindel (CITI), Jan Vejmělek (Komerční banka). Za ČBA se na tvorbě prognózy podílí Luděk Niedermayer, Jiří Bušek a Jan Matoušek.

Čtěte také

Žaluzie, rolety, markýzy
Rolety, markýzy, žaluzie a další stínění dodá www.climastyl.cz!