ICT

IBM mění postupy vědeckých expedic

Společnost IBM oznámila, že začala implementovat nové softwarové technologie sběru dat v rámci svého podílu na Genografickém projektu, což je přelomová studie realizovaná v partnerství s National Geographic Society. Cílem tohoto pětiletého projektu je shromáždit a analyzovat co největší množství vzorků lidské DNA a vytvořit tak mapu osídlování Země.

Nová technologie sběru dat v terénu pomáhá revolučním způsobem genetikům, kteří se na projektu podílejí, shromažďovat, spravovat, uchovávat a bezpečně přenášet data o dárcích vzorků ze všech koutů světa. Tyto systémy jsou dodávány vědcům z předních mezinárodních institucí na šesti světových kontinentech, kteří provádějí genetický výzkum v terénu.

„Pro vědecké expedice je to obrovský krok vpřed,“ řekl Dr. Spencer Wells, ředitel Genografického projektu a Explorer-in-Residence organizace National Geographic Society. „IBM výrazným způsobem pomáhá zkvalitnit a urychlit vzorkování. Výzkumníkům, kteří se na projektu podílejí, i domorodým skupinám, od nichž vzorky odebíráme, poskytuje zároveň jistotu bezpečného uchovávání shromažďovaných informací.“

Obě spolupracující organizace pomocí špičkových technologií shromažďují a studují genetická, antropologická a lingvistická data z rychle se ztenčujících domorodých populací po celém světě i od široké veřejnosti a prohlubují tak vědecké znalosti o lidské rozmanitosti, kořenech a vazbách.

Nové systémy jsou tvořeny notebooky ThinkPad T42 s aplikací pro sběr dat, kterou navrhli odborníci IBM a hlavní výzkumníci Genografického projektu a na zakázku vyvinul technologický tým IBM. Výzkumná pracoviště po celém světě jsou vybavována specializovaným softwarem, který pomáhá výzkumníkům shromažďovat genetická data na odlehlých místech a synchronizovat je s hlavním úložištěm dat.

Přizpůsobený software pro práci v terénu shromažďuje kontextová data vzorků DNA na každé expedici. Rozlišuje desítky jazyků a regionů a umožňuje vyplnit ostatní databázová pole nejrůznějšími souvisejícími daty, což urychluje a zpřesňuje sběr dat o skupině lidí v každém regionu.

Řešení pomáhá s obtížně dostupným připojením na odlehlých místech světa, se zabezpečením identit dárců vzorků a integrity dat. Každému vzorku je po získání a zadání informací automaticky přiřazeno jedinečné, náhodné identifikační číslo Genografického projektu, aby byla zaručena anonymita účastníků.

Implementovaný systém umožňuje flexibilně zadávat nová data a zároveň integruje vyspělé komunikační nástroje umožňující spolupráci vědeckého týmu v reálném čase. Po uspořádání genetických vzorků v příslušné místní laboratoři stejná aplikace obdrží elektronický výstup vzorku, sloučí jej s příslušnými kulturními a fenotypovými daty z terénu a bezpečně je přenese k analýze do centrální databáze Genografického projektu na druhém konci světa.

Řešení založené na přenosných počítačích s vyspělými bateriovými systémy, zálohováním a bezdrátovým připojením posouvá celosvětové expedice v rámci Genografického projektu na technologickou špičku 21. století. Stejně bezpečný systém samozřejmě funguje i v laboratořích hlavních výzkumníků, kteří se tak zbaví časově náročného a potenciálně nepřesného přenášení informací z papíru do elektronických analytických systémů.

– red –

Čtěte také

Žaluzie, rolety, markýzy
Rolety, markýzy, žaluzie a další stínění dodá www.climastyl.cz!