Marketing

Biotechnologické odvětví v Evropě zaznamenalo v roce 2002 po několika letech rozmachu ztráty

Společnost Ernst & Young vypracovala analýzu evropského biotechnologického trhu nazvanou „Endurance“. Výsledky ukazují, že po deseti letech ztratil evropský biotechnologický sektor dech. Tržby spadly o 2 % na 12,9 miliard EUR a počet zaměstnanců poklesl o 6 % na 82 100. V minulých letech naopak tržby meziročně rostly průměrně o 30 až 40% a počet zaměstnanců o 10 až 20%.

Současná nepříznivá atmosféra v oblasti financování nutí biotechnologické společnosti, aby radikálně měnily své strategie. Vzhledem k tomu, že se rozšiřuje propast mezi firmami, které mají finanční prostředky a těmi, které je nemají, lze v nadcházejících dvanácti měsících očekávat další propad sektoru. Toto je ovšem nevyhnutelný cyklus, kterým už několikrát prošly firmy v USA, a který nakonec povede k silnějšímu a odolnějšímu odvětví v Evropě. V roce 2002 získaly podle Ernst & Young evropské biotechnologické firmy na veřejných akciových trzích prostředky na svůj rozvoj jen v objemu 123 mil. EUR, oproti 5,5 miliardám EUR v roce 2000. Rizikoví investoři jsou tedy nuceni pokračovat ve financování dříve podporovaných společností – za standardní situace by tento úkol již převzaly veřejné trhy. To je příčinou dramatického snížení finančních prostředků plynoucích do začínajících firem – ze 70 % veškerého financování v roce 2000 na 35 % na konci roku 2002.

Celkový objem investic do biotechnologických společností klesl z 6,7 miliardy EUR v roce 2000 na pouhých 1,2 miliardy EUR v roce 2002. V minulém roce proběhly pouze tři primární emise biotechnologických firem, zatímco v roce 2000 jich bylo téměř čtyřicet. Rizikové investice byly i tak velmi silné. Roční objem investic 1,1 miliardy EUR je třetí nejlepší výsledek v historii sektoru. Do biotechnologických společností plynulo 26 % ze všech rizikových investic v Evropě, což je nejvyšší podíl společně se sektorem softwaru.

Velká Británie zůstává v čele evropského biotechnologického průmyslu – zdejší společnosti představují 42 % celkové hodnoty odvětví v Evropě a 38 % jeho tržeb. V roce 2002 získaly britské společnosti rizikové investice v objemu 286 mil. EU, zatímco francouzské společnosti 231 mil. EUR a německé pouze 210 mil. EUR. Podle analýzy Ernst & Young poklesla aktivita v oblasti fúzí a akvizic v biotechnologickém sektoru v roce 2002 na pouhých 29 transakcí, což je nejnižší úroveň od roku 1998. Transatlantické transakce prodělaly dokonce ještě větší propad – o 50 %. Nedostatek hotovosti a politická i hospodářská nejistota způsobují, že společnosti váhají s uzavíráním transakcí, které by případně mohly odčerpat jejich hotovost. Společnosti z USA se většinou poohlížejí po příležitostech na domácí půdě. Proto byly v oblasti fúzí a akvizic v Evropě nejaktivnější v roce 2002 švýcarské biotechnologické firmy.

Na druhou stranu počet ziskových biotechnologických společností roste a průměrná ztráta připadající na jednu veřejnou společnost se za poslední čtyři roky snížila o polovinu – na 7 mil. EUR (bez započtení obrovského výkyvu společnosti Elan: ze zisku 0,3 miliardy EUR na ztrátu 2,4 miliardy EUR v roce 2002). Pozitivní je určitě také fakt, že všech deset největších evropských biotechnologických společností (viz příloha tiskové zprávy) prodávalo v roce 2002 produkty z nichž bylo 8 ziskových – na rozdíl od roku 1997, kdy produkty prodávalo pět společností a jen čtyři byly ziskové.

I přes nepříznivou situaci pokračují společnosti ve vývoji nových produktů. V Evropě je 53 produktů biotechnologických firem, jejichž akcie se veřejně obchodují, ve třetí fázi klinického testování. Ernst & Young se domnívá, že odvětví má stále ještě určité problémy s regulací a musí se rovněž zaměřit na veřejné mínění v oblastech, jako jsou geneticky upravované organizmy a výzkum kmenových buněk. V názoru na ně není Evropa příliš jednotná. Určité problémy rovněž přetrvávají v oblasti patentové ochrany, cenové politiky u léků a regulačního schvalovacího procesu u léčiv. Všechny tyto otázky mohou ohrozit schopnost odvětví dosáhnout plného potenciálu.

I přes nynější problémy Ernst & Young věří, že biotechnologické odvětví v Evropě má před sebou světlou budoucnost. Velikost evropského biotechnologického průmyslu se zhruba rovná velikosti tohoto odvětví v USA v letech 1994/95, tedy v době, kdy sektor procházel jedním z mnoha cyklických propadů. Od té doby odvětví v USA vrostlo více než třikrát.

Čtěte také

Žaluzie, rolety, markýzy
Rolety, markýzy, žaluzie a další stínění dodá www.climastyl.cz!