Potravinářská společnost Podravka-Lagris uvádí na český trh novou, prémiovou řadu rýží Lagris. V českých obchodech se tak nyní čerstvě objeví rýže arborio, sushi, basmati, jasmínová, indiánská a rýže tří barev. Jedná se o nejlepší vybrané druhy rýží, ze kterých je možné vykouzlit i ten nejexotičtější pokrm nebo přílohu. Rýže arborio a sushi jsou na českém potravinářském trhu naprostou novinku, tyto speciální druhy rýže se dosud nedaly v českých obchodech sehnat.
„Vzhledem ke stoupající oblibě světové kuchyně v Česku a s tím spojených speciálních příloh, jsme se rozhodli přinést na český trh světově nejoblíbenější a také nejkvalitnější druhy rýží, které zde dosud nebyly a které ocení především gurmáni,“ vysvětluje Eva Novotná, marketingová ředitelka Podravka-Lagris.
Rýže arborio, která je v českých obchodech naprostou novinkou, má mnohem větší zrna oválného tvaru než ostatní druhy rýží. Má vysoký obsah škrobu a je vhodná na přípravu pravého italského rissotta. Výborně absorbuje vodu – je na povrchu mírně lepivá, ale uvnitř zůstává pevná na skus.
Sushi rýže, která je v českých obchodech rovněž absolutní novinkou, je speciálním druhem rýže nejvyšší kvality, vysoce leštěná, s lepivější konzistencí a menšími zrnky, tvar zrnek ji řadí spíše ke kulatozrnným druhům rýží. Je určená speciálně na přípravu japonské delikatesy sushi.
Basmati je dlouhozrnná rýže původem z indického subkontinentu, jejíž název znamená v hindštině královna vůní. Je typická bílými štíhlými zrnky a zvláštní chutí po oříšcích. Pravá basmati rýže pochází výlučně z Indie a Pákistánu, odkud ji Lagris dováží.
Jasmínová rýže je dlouhozrnná rýže s lehce lepivou konzistencí, bílé až zlatohnědé barvy. Je typická a oblíbená svou vůní po jasmínu, která vzniká díky thajskému subtropickému klimatu a výjimečnému složení tamní půdy. Hodí se na přípravu thajských, potažmo asijských specialit.
Indiánská rýže není klasickou „rýží“, ve skutečnosti jsou to semena vodní trávy /Zizania aquatica/. Tato divoká rýže patřila odpradávna mezi základní obiloviny severoamerických indiánů, je bohatá na živiny a poznáte ji podle tvrdších, dočerna zbarvených zrn. Pro svou výživovou hodnotu je oblíbená především ve vegetariánské kuchyni.
Rýže tří barev je speciální mix rýží parboiled (speciální rýže, která si díky opracování zrn vysokotlakou parou uchovává mnohem vyšší obsah živin, než je běžné u bílé rýže), červené a indiánské. Zaručuje ojedinělou kombinaci vůní, chuti a vzhledu.
Pro větší orientaci v použití jednotlivých rýží Lagris na obalech nabízí recepty těch nejtypičtějších pokrmů připravovaných z daného druhu.
-red-