Služby

Ticket Restaurant spojuje své síly s restauracemi pro zdravější stravování

Společnost Accor Services, prostřednictvím svého vlajkového produktu stravenek Ticket Restaurant, zavádí v České republice program GUSTINO „Chuť a zdraví v rovnováze“, program zdravé a vyvážené stravy. Tento celosvětový program zapojuje restaurace do podpory propagace zdravého stravování. Hlavním záměrem programu je pomoci obyvatelům České republiky stravovat se zdravě a vyváženě.

Program byl poprvé představen ve Francii v loňském roce.

„Chceme podpořit restaurace v jejich snaze podílet se na aktivitě, která by přispěla ke zvýšení pocitu pohody a zdraví jejich klientů. Rozsah naší sítě, zásadní pro podporu tohoto programu, a naše možnost oslovit miliony uživatelů stravenek Ticket Restaurant, umožňuje Accor Services být významným činitelem propagace zdravé a vyvážené stravy,“ zdůraznil Serge Ragozin, generální ředitel společnosti Accor Services.

Česká republika je jednou z prvních zemí, která se do tohoto unikátního projektu zapojuje. Program GUSTINO seznamuje držitele stravenek Ticket Restaurant® a širokou veřejnost s hlavními principy vyvážené stravy. Jsou to totiž právě správné stravovací návyky, které nám mohou pomoci aktivně předcházet stále se rozšiřujícím civilizačním chorobám, jako jsou poruchy krevního tlaku, cukrovka, infarkt, tedy nemocem, které v Evropě patří k nejčastějším příčinám úmrtí.

Počáteční myšlenkou zavedení programu vyvážené stravy Gustino bylo tedy přání vyjít vstříc světovému trendu zdravého stravování. Stále více lidí se o zdravou stravu zajímá, mají snahu své stravovací návyky vylepšit, ale mnohdy si sami nevědí rady. Podle výsledků nedávné studie si 72 % obyvatel měst přeje v restauracích najít jídla vyvážené a zdravé stravy a 60 % provozovatelů restauračních zařízení je přesvědčeno, že by měli na tuto poptávku reagovat.

Restaurace zapojené do programu nabízejí ve svém jídelním lístku pokrmy, které odpovídají principům zdravé a vyvážené stravy. Jsou výrazně označené samolepkou s logem programu GUSTINO ve vstupním prostoru restaurace. Celá řada restaurací také vyslovila přání označovat jídla odpovídající principům zdravé a vyvážené stravy přímo v jídelním lístku, čímž napomáhají další propagaci zdravé a vyvážené stravy.

Hlavní principy zdravé a vyvážené stravy programu GUSTINO byly vytvořeny ve spolupráci s předními odborníky v oblasti zdravé výživy. Odbornou záštitu převzal pan Ambroise Martin, profesor výživy a biochemie katedry medicíny Lékařské fakulty Univerzity v Lyonu. Principy byly adaptovány na lokální podmínky a zvyklosti České republiky, kde odbornou záštitu převzala PhDr. Iva Málková, členka Národní rady pro obezitu, výboru Obezitologické společnosti, která se problematice věnuje již od roku 1978, od roku 1991 pak v rámci programu STOB (STop OBezitě).

Hlavní principy zdravé a vyvážené stravy programu GUSTINO jsou založeny na třech základních bodech, které musí vybraná jídla splňovat. V první řadě se jedná o dodržení výběru používaných ingrediencí, následně o jejich šetrnou kuchyňskou úpravu a posledním pravidlem je dodržování správných poměrů jednotlivých ingrediencí na našem talíři – 100 % zeleniny nebo ovoce, 60 % zeleniny a 40 % bílkovin, 50 % zeleniny a 50 % škrobovin nebo 30 % zeleniny, 40 % bílkovin a 30 % škrobovin. „Program Gustino nabízí pomocnou ruku všem, kteří uvažují o změně svého životního stylu. Díky němu budou mít všichni rychlý přehled, kde se mohou zdravě a chutně najíst. Jsem velmi ráda, že se tento program zavedl i u nás v České republice a věřím, že bude mít velký úspěch,“ chválí projekt PhDr. Iva Málková, která program odborně zaštiťuje.

– red –

Čtěte také

Žaluzie, rolety, markýzy
Rolety, markýzy, žaluzie a další stínění dodá www.climastyl.cz!