5.ročník odborného a společenského setkání špiček českého hotelového, restauračního a cateringového trhu Czech HORECA Summit 2005 se uskuteční ve středu 2.11. 2005 v TOP HOTELu Praha.
Mezi organizátory se letos kromě Vysoké školy hotelové v Praze a poradenské firmy INCOMA Consult nově zapojil i Svaz obchodu a cestovního ruchu v ČR. Na přípravě summitu se dále tradičně podílejí oborové profesní asociace NFHR ČR, Unihost a Spolhost a významně se rozvinula i spolupráce s Asociací kuchařů a cukrářů v ČR a s Českou barmanskou asociací. Prestiž konference podtrhuje i fakt, že se koná s podporou agentury CzechTourism a Ministerstva zahraničních věcí ČR.
Konference se uskutečňuje i díky podpoře mnohých sponzorů, za všechny zmiňme alespoň platinového partnera – společnost Kofola.
Přípravy summitu letos provázejí mnohé novinky, které, jak organizátoři doufají, významně zvýší kvalitu celé akce:
- Plenární program konference přináší nejen aktuální informace o rozvoji trhu Horeca u nás, ale i velmi inspirativní příspěvky ze zahraničí
- V programu je více prostoru pro konkrétní prezentace podnikatelů z různých regionů, letos je například významněji zastoupena Ostrava či jihomoravský region
- Odborné diskuse postihují více aktuálních témat (došlo k rozšíření rozsahu ze 4 diskusních sekcí na letošních 6)
- Nové místo konání – letos na jaře dokončené velkokapacitní kongresové centrum TOP Hotelu Praha poskytne nejen vhodné konferenční místnosti, ale i ideální prostor pro důstojný společenský večer s bohatým programem.
V prvním jednacím bloku dostanou nejprve prostor zástupci dotčených ministerstev ČR (MMR a MZV), aby představili výsledky práce na poli státní politiky cestovního ruchu a prezentace ČR v zahraničí. Dalším ústředním tématem dopoledního jednání budou trendy v gastronomii, jednak z pohledu světové odbornice paní Gretel Weiss (zastupující Food Service Europe), jednak z pohledu majitele restaurace ve švýcarském St. Gallen pana J. Sisteka. Se zkušenostmi z oblasti pracovních sil v oboru horeca se podělí pan Niall Keyes (konfrontace situace ve střední Evropě a v Irsku či Velké Británii).
Druhý jednací blok bude tentokrát ve znamení případových studií úspěšných hotelových a gastronomických provozů. Pan Viliam Sivek se pochlubí, jak se mu za 15 let podnikání podařilo vybudovat fungující hotelový řetězec, problematiku soužití hotelového a restauračního provozu představí Beatrice Putnová z Holiday Inn Brno. Možnosti vybudování stylového českého restauračního konceptu s ambicemi na expanzi do zahraničí představí na příkladu provozoven Kolkovna Group pan Josef Voltr, naopak pan Jason Fitzgerald vysvětlí důvody, proč se rozhodl provozovat irskou hospodu v Čechách. A závěr plenárního bloku bude patřit fenoménu zábavní ulice Stodolní v Ostravě.
Odpolední workshopy v mnohém navážou na dopolední plenární program. Zájemci o bližší diskusi se zástupci státní správy se mohou zúčastnit sekce „Role státu při propagaci hospitality sektoru“, otázkám pracovních sil bude věnována sekce „Zaměstnanci a legislativa“. Malé a střední podnikatele jistě zaujme sekce „Spoluprací k efektivnosti“, kde budou diskutovány konkrétní zkušenosti, jak efektivněji podnikat, nakupovat či komunikovat. Stále rostoucímu významu kategorie vína v gastronomii bude věnována sekce „Víno jako podnikatelský koncept“. A poslední 2 tematické sekce se budou věnovat žhavým trendům „Renesance kavárenství“ a „Wellness“.
HORECA Summit 2005 poskytne dostatek prostoru i pro neformální setkávání a diskuse delegátů. Vzhledem k velmi příznivým cenám za ubytování, předpokládají organizátoři zvýšený zájem účastníků i o následný společenský program.
Novinkou summitu je podvečerní odborně společenský program ve dvouhodinovém prostoru mezi konferencí a slavnostním večerem – kromě tradičního a divácky velmi vděčného finále soutěže Trophée Bohemia Sekt ČR 2005, budou prezentovány i ukázky umění Asociace kuchařů a cukrářů ČR a proběhne zde i soutěž České barmanské asociace v přípravě long drinků.
Vlastního slavnostního večera se pak zúčastní i návštěvníci a organizátoři současně probíhajícího Veletrhu HORECA. Kromě kulturního programu, dojde v průběhu večera k vyhlášení vítězů soutěže Trophée Bohemia Sekt, Exponát HORECA veletrhu a soutěže Mistr kávy. K vrcholům večera bude jistě patřit i Flair Show pod hlavičkou České barmanské asociace a unikátní vystoupení pod názvem „Barmani na molu“.
– red –