Moravští vinaři se letos pustili do boje za zboření mýtu o nekvalitním vínu ve speciálním balení bag in box. Ve světě se tento způsob balení používá přes dvacet let. V České republice bojují vinaři ještě s předsudkem, že se jedná o krabicové víno nevalné chuti.
„Bag in box balení vzniklo na základě poptávky trhu z řady gastronomie. Velké balení je výhodnější, vyniká zejména praktičností při obsluze a také tím, že po otevření vydrží v chladu až šest týdnů. Víno je plněno bez přístupu vzduchu do vaků a také bez přístupu vzduchu je jednoduchým ventilem odpouštěno,“ popisuje výhody tohoto uchovávání vína Karel Lyčka, generální ředitel Vinium Velké Pavlovice. Právě kvůli délce trvanlivosti, kdy vína neztrácí svoji kvalitu, ani chuť, začíná mezi spotřebiteli vzrůstat zájem a vinařům se postupně daří bořit mýty o tom, že se jedná o krabicové víno. „Takto balené víno je pro nás velmi praktické. Kupujeme je vždy, když jedeme na víkend na chalupu a když oslavujeme v rodině narozeniny,“ potvrzuje Tereza Miklasová ze Strakonic.
Díky vakuovanému prostoru s kohoutkem se dovnitř nedostane vzduch a nemůže dojít k oxidaci a znehodnocení vína. Kvalita takto uchovávaných vín je srovnatelná s vínem, které je stočeno v tradičních „sedmičkách“. Moravská vinařství chtějí na český trh bag in boxy prosadit a zároveň vysvětlovat výhody tohoto balení. „Tento měsíc jsme na trh uvedli nový obal bag in boxu. A vzhledem k vysokým poptávkám po dalších odrůdách, budeme nově stáčet i další odrůdy vína – Cabernet Moravia a Rulandské šedé,“ informuje Karel Lyčka.
-red-