Společnost Marks & Spencer oznámila, že do konce roku 2007 odstraní veškerá umělá barviva a příchuti z 99 % veškerých potravin prodávaných v síti Marks & Spencer. Do konce června budou dále všechny potraviny Marks & Spencer 100% bez Aspartamu.
Toto rozhodnutí následuje po průkopnické iniciativě maloobchodu s cílem odstranit z veškerého potravinářského sortimentu hydrogenované tuky a nastavit tím laťku všem ostatním maloobchodníkům s potravinami.
V rámci této iniciativy zakázala společnost Marks & Spencer aditiva, u kterých panovaly největší obavy z intolerance konzumenty a aditiva přidávaná do dětské výživy s obsahem umělých barviv typu Ponceau 4R, Sunset Yellow, Carmosine a Quinoline Yellow přidávaných do dortů a pečiva. Marks & Spencer již delší dobu nepoužívá více než polovinu EU povolených aditiv, jako je glutamát sodný a tartrazin.
David Gregory, technický ředitel společnosti Marks & Spencer, k tomu říká: „Jádrem našeho plánu A oznámeného na počátku tohoto roku je pomoci konzumentům začít vést zdravější životní styl. Do září t.r. bude 95 % našich potravin bez umělých barviv a příchutí – toto procento se týká veškerých našich potravin pro děti, dortů a pečiva. Zbývající čtyři procenta výrobků jsou sušenky a jiné potraviny, u kterých bude přeměna provedena do konce roku. Hledáme způsoby, jak odstranit umělá barviva a příchuti z nejohroženější oblasti, kterou představují například právě sladkosti.“
„Náš sortiment nealkoholických nápojů neobsahuje umělá barviva ani příchuti, s výjimkou kol, u kterých pracujeme na odstranění i toho posledního umělého barviva.“
Tento tah velmi přivítala vůdčí charitativní organizace Skupina na podporu hyperaktivních dětí (HACSG), která odstranění umělých barviv z potravin pro děti doporučuje. Nick Giovannelli, vedoucí projektu HACSG, říká: „Vítáme úsilí společnosti Marks & Spencer o 99% podíl veškerých potravin bez umělých barviv a příchutí. To je významný čin a velký závazek, který podle našeho mínění spotřebitelé velmi uvítají.“
– red –