Průmysl

Fiat i Itálie se rozloučily s nejstarším z rodu Agnelliů

Na sklonku uplynulého týdne se italský Turín zahalil do smutku. Již poněkolikáté v posledních letech souvisel tento smutek se značkou Fiat, legendou, která v tomto městě sídlí. Tentokrát však byla příčinou událost, jíž zabránit nebylo v silách nikoho. Ve čtvrtek zemřel ve věku 69 let Umberto Agnelli, nestor rodiny, která v roce 1899 firmu se jménem Fiat založila.

Umberto Agnelli žil vždycky ve stínu svého staršího bratra Gianniho. Nikdy neměl jeho charisma, které dohromady s ojedinělým talentem politika a podnikatele udělaly z tohoto muže nekorunovaného krále Apeninského poloostrova. Umberto byl nicméně schopným manažerem a po smrti svého bratra se loni v únoru ujal správy hroutícího se průmyslového kolosu. Na samém vrcholu mu však nebylo souzeno pobýt dlouho.

Vášnivá a zároveň hluboce věřící Itálie si od osudného čtvrtku vypráví o prokletí rodiny Agnelliů. A možná na tom něco pravdy bude. Osudy některých Agnelliů bývají srovnávány s osudy Kennedyů. Ostatně pro svou zemi měli srovnatelný, ne-li ještě větší význam jako Kennedyové pro Spojené státy americké.

Po smrti Umberta není v podstatě nikdo, kdo by se rodinného podniku ujal v duchu dosavadní tradice. Už od roku 1997 bylo jasné, že mladých, kteří jednou převezmou žezlo, má rodina poskrovnu. Tehdy totiž zemřel na rakovinu v pouhých 33 letech Umbertův syn Giovannino, do své smrti považovaný za jasného nástupce strýce Gianniho. Ten měl sice syna Edoarda, ale synovec byl považován za toho schopnějšího. I Edoardo skončil svůj život tragicky: sebevražedným skokem ze železničního viaduktu.

Prokletí rodiny podle pověrčivých duší sahá hluboko do minulého století. Gianniho a Umbertův otec zahynul při leteckém neštěstí v roce 1935, jejich matka pak o několik let později při autonehodě.

Co teď bude s Fiatem, ptají se Italové. Umberto přebíral koncern s přesvědčením, že nejrozumnější by bylo se zbavit neziskových divizí, včetně té automobilové. Sám byl poměrně úspěšným šéfem několika podniků ze skupiny a podvědomě se mu příčilo ztrácet čas s podniky, jež se octly na pokraji krachu.

Nakonec se ale podařilo starého pána přesvědčit a on se dal ze všech sil do boje za přežití. Čas a zhoubná nemoc mu však nedaly příležitost přesvědčit okolí i sebe samotného, že to bylo správné rozhodnutí.

V představenstvu Fiatu sedí v současnosti jediný člen rodiny Agnelliů, který ale nenese toto jméno: John Elkann, 27letý mladík, Gianniho vnuk. Nicméně i on už má za sebou několik podnikatelských projektů. V minulých letech pomáhal například při úspěšné restrukturalizaci společnosti Ifil, která rovněž patří do skupiny Fiat.

S nástupem mladé generace se dá očekávat, že tradice rodinného podniku zůstane nejspíš minulostí. Zařadí se ke vzpomínkám, stejně jako chvíle, kdy byl Fiat založen. Vždyť mezi tímto rokem a naší současností se klene most přes dvě staletí.

– čzb –

Článek je uveřejněn ve spolupráci se serverem Svět hospodařství.

Čtěte také

Žaluzie, rolety, markýzy
Rolety, markýzy, žaluzie a další stínění dodá www.climastyl.cz!