Služby

Logica vytváří podmínky pro snadnou obsluhu malých zákazníků na konkurenčním trhu s elektřinou

Rozšíření centrální infrastruktury trhu s elektřinou v České republice o hlavní komponenty odvětvového řešení mySAP Utilities usnadní obsluhu konečných zákazníků i komunikaci mezi účastníky trhu a ulehčí také vstup nových hráčů na trh.

Logica buduje a bude v příštích šesti letech provozovat Centrum datových služeb (CDS), které umožní společnosti Operátor trhu s elektřinou (OTE) poskytovat účastníkům trhu výrazně vyšší komfort než dosud a rozšířit rozsah služeb. Díky vytvoření centrálního systému pro předávání informací mezi výrobci elektřiny, obchodními organizacemi, provozovateli distribučních soustav a provozovatelem přenosové soustavy se česká elektroenergetika vyhne nákladům, kterých by bylo zapotřebí, kdyby každý účastník trhu pokrýval tyto činnosti vlastními systémy.

CDS poskytne všem účastníkům trhu informace potřebné pro vystavení faktur a obsluhu zákazníků z jiných regionů, bude podporovat administrativní úkony spojené se změnou dodavatele elektřiny a řadu dalších činností, včetně vedení jednotných číselníků s využitím systému EAN (European Article Numbering). V rámci tohoto číslování bude každému účastníku trhu a každému odběrnému místu přiděleno číselné označení, unikátní v evropských zemích.

Budování CDS probíhá v úzké součinnosti s regionálními distribučními podniky, které musí provést změny ve svých zákaznických informačních systémech. Vzhledem k tomu, že tato spolupráce má pro úspěch projektu klíčový význam, probíhají každý týden pravidelná setkání, kde všechny zúčastněné strany koordinují svůj postup a poskytují si potřebnou podporu.

Technologickým základem systému CDS je odvětvové řešení mySAP Utilities (SAP IS-U ), které pokrývá činnosti a procesy specifické pro liberalizovaný trh s energií. Další komponentou systému je SAP Web Application Server, což je komplexní rozhraní pro komunikaci mezi centrálním systémem a účastníky trhu.

Místopředseda představenstva OTE Aleš Tomec řekl: “Projekt CDS je součástí našeho systematicky vedeného úsilí s cílem zajistit pouze prosté korektní fungování trhu. Chceme všem účastníkům trhu poskytnout navíc maximální pohodlí a vytvořit podmínky, v nichž se budou moci koncentrovat na své hlavní činnosti. Jsme rádi, že jsme našli partnera, jako je Logica. Pomáhá nám identifikovat další oblasti, kde můžeme zlepšit servis poskytovaný účastníkům trhu.Opakovaně jsme si ověřili, že spolupráce je úspěšná i v kritických situacích. Logica je pro nás spolehlivý a seriozní partner.”

Alexandra Lemerová, ředitelka divize Energetika a utility ve firmě Logica, dodala: “Máme všechny důvody domnívat se, že dnes oznámený projekt přispěje k tomu, že trh s elektřinou bude získávat stále dynamičtější charakter. Pro jednotlivé účastníky trhu se situace stane jednodušší a přehlednější, takže budou schopni lépe a efektivněji realizovat svou obchodní strategii. Ráda bych při této příležitosti ocenila také chování regionálních energetických podniků. Odvedly výbornou práci při přípravě na zahájení liberalizace trhu, a také při nasazování CDS se nám s nimi spolupracuje velmi dobře.”

V roce 2003 bude český trh s elektřinou liberalizován pro zákazníky s roční spotřebou nad 9 GWh, kterých je v České republice několik stovek. V příštích letech se bude okruh oprávněných zákazníků postupně rozšiřovat tak, že od 1.1. 2006 si budou moci vybrat svého dodavatele také domácnosti.

Čtěte také

Žaluzie, rolety, markýzy
Rolety, markýzy, žaluzie a další stínění dodá www.climastyl.cz!